Träna aikido

Vad är aikido?

Aikido är en japansk kampkonst som utvecklades i början av 1900-talet av Morihei Ueshiba. Han hade tränat flera av de traditionella japanska kampkonsterna men var otillfredsställd då kampen alltid ledde till nya strider. Han sökte en budo utan vinnare eller förlorare.

Ordet aikido är en sammansättning av tre japanska skrivtecken; Ai som står för harmoni och samarbete, Ki som står för kraft och energi, medan Do står för vägen eller snarare utövandet av vägen. Aikido skulle alltså fritt kunna översättas med ”av den harmoniska kraftens väg”.

Aikido utformades som ett slags självförsvar där man aldrig möter kraft mot kraft utan använder styrkan i angreppet för att leda attacken i en rörelse som blir till ett kast eller en fasthållning.

Många tränar dock aikido av andra orsaker än självförsvar. Av aikidoträningen mår man bra såväl fysiskt som psykiskt. Genom aikido tränar vi upp vår kondition, koncentration, mjukhet, styrka, balans. Vi gör koordinationsövningar och andningsövningar och lär oss falla på olika sätt.

I aikido tävlar vi inte. Vi utvecklas istället tillsammans och var och en tränar efter sin egen förmåga. De som vill träna hårt kan göra det, de som vill träna lättare kan göra det. Män och kvinnor, unga och gamla tränar tillsammans. Barngrupperna är separata.

Idag finns aikido över hela världen i de flesta länder. Bara i Sverige finns ca 4500 utövare.

Bästa sättet att veta om man tycker om aikido är att själv prova på. Gör det hos oss!

Vanadis Aikidoklubb – en kort presentation.

Vanadis Aikido är en ideell förening som bedriver vuxen-, barn- och ungdomsträning i aikido. Föreningen bildades våren 1994 och har sedan dess varit verksam på samma adress, centralt vid Odenplan på Västmannagatan 59 i Stockholm. Lokalen genomgick en omfattande renovering (2020-2022).

Vanadis Aikido erbjuder regelbundet barnträning (7-15 år), nybörjarträning och mer avancerad träning för vuxna totalt 6 dagar i veckan samt med jämna mellanrum även helgläger.

Klubben är medlem i Svenska Aikidoförbundet och därmed i Riksidrottsförbundet, vilket bland annat innebär att alla medlemmar automatiskt blir försäkrade genom sin medlemsavgift. Klubben är även med i Stockholms Budoförbund. Internationellt så följer Vanadis inriktningen Aikikai och är medlem i Internationella Aikidoförbundet, IAF.

Vi har många högt graderade instruktörer. Flera av dem undervisar regelbundet runt om i Sverige, övriga Europa och även USA.

Välkommen!

Våra instruktörer

Porträtt av Jan Nevelius

Vad är viktigt för dig som instruktör?
– Jag hoppas att de som kommer till min träning blir inspirerade att träna vidare och att de får något med sig som gör att de mår bättre i kropp och sinne. För mig är träningen också en ständigt pågående forskning av rörelse och kommunikation.

Porträtt av Jorma Lyly

Vad är viktigt för dig som instruktör?
– Att alla känner att detta var en inspirerande träning både för kropp och sinne, dvs ett pass som får alla att längta till nästa!

Porträtt av Johan Lindgren

Vad är viktigt för dig som instruktör?
– Oj, det är lite svårt att få med allt, men några viktiga saker är att det ska vara kul och alla ska ha lärt sig/hittat något nytt, som tar dem vidare. Man får heller inte glömma bort att det är budo vi håller på med så det är också en del allvar. Eftersom vi har olika roller i träningen, uke och tori, så måste man gå in i sin roll, annars blir det meningslöst. Det är ju på riktigt, fast på låtsas, och väldigt kul.

Ellet Bjerlemo

Vad är viktigt för dig som instruktör?
– Jag vill återskapa min upplevelse från åren jag bodde och tränade i Japan. Det ska vara både roligt, svettigt och en smula andligt.

Porträtt av Patrik Nilsson

Vad är viktigt för dig som instruktör?
– Jag vill att passet ska vara både fysiskt och tekniskt. Jag vill skapa en positiv atmosfär och jag är gärna med som både tori och uke under passen. Vad som är viktigt för mig ändrar sig, för några år sen var höga fall det viktigaste men nu jobbar jag mycket med samspelet mellan tori och uke.

Porträtt av Ulf Jönsson

Vad är viktigt för dig som instruktör?
– Jag vill gärna åstadkomma en blandning av grundutförande och lite mer flöde teknikerna och att få upp tempot så att de tränande blir lite trötta. Men jag tycker också att det är viktigt att komma till andras pass och träna själv, möta dem jag instruerar som vanlig träningspartner. Det är ett viktigt sätt att visa att även jag håller på med aikido för att det är kul.

Bianca Ågren

Vad är viktigt för dig som instruktör?
– Att känna glädje och entusiasm som jag kan sprida till de andra utövarna är viktigt för mig. Inget prat och mycket rörelse på mattan, då aikido handlar om energi. Varje lektion är inte bara en undervisning utan för mig en upptäckt av nya moment. Som Joseph Beuys, en tysk konstnär, sa: "Det är igenom mina studenters frågor som jag själv utvecklas som konstnär." Samma upplevelse har jag när jag undervisar aikido.

Porträtt av Jim Svensson

Vad är viktigt för dig som instruktör?
– Att skapa en känsla av att alla ska känna sig välkomna, sedda och våga ha kul när dom tränar tillsammans. Det ska finnas en nerv i träningen av att det alltid finns något mer som är skoj att utforska.

Lisa Larsson

Vad är viktigt för dig som instruktör?
– Jag försöker ge dem som tränar mycket tid till att testa och utforska själva, både så att alla får en chans att öva in och experimentera med rörelserna men också så att jag får lära mig av dem som är där. När varje teknik får ta lite tid händer det ofta något med dynamiken, och fler hinner känna in sin träningspartner och göra teknikerna till sina egna tillsammans.

Porträtt av Svein Hatlen

Vad är viktigt för dig som instruktör?
– Vår träning öppnar dörren för en högre uppmärksamhet på vad som händer i kroppen och i sinnet. Den här höjda nivån finns tillgänglig när vi möter personer utanför dojon. På det här sättet sprider vi frö för fred bland de vi kommer i kontakt med på vår väg.
Allt som behövs från instruktören är att skapa utrymme för att alla ska må bra, känna sig inkluderad, och bli nyfikna. Aikido makes people happy!

Porträtt av Christian Bleckman

Vad är det viktigaste för dig som instruktör?
- Att bidra till att skapa en atmosfär där alla mår bra, känner sig delaktiga och har budons fokus. I det rummet kommer teknikerna naturligt och vi kan lära och njuta av aikidons magi tillsammans.

Samuel Billås

Började träna i Uppsala KFUM Budohuset hösten 1996 men slutade 1997 på grund av en skada. Aikidon levde dock vidare i hjärta och sinne och 2005 började han träna igen, denna gång på Vanadis. Levde ett våldsammare liv på 90-talet i den Amerikanska fotbollen men vägleds nu på Aikidons stigar av Jorma och Janne.

Porträtt av Ingela Johansson

Ingela började träna aikido i samband med klubbens familjeläger på Orust 2006. Hon fastnade snart för aikidons fina kombination av hjärta, hjärna och kropp. Aikidon har dansens glädje och rörelse men kräver också känsla för teknik och förmåga att använda kraften på rätt sätt. Viktigast nu är att få till en hållbar aikido, så att man kan träna aikido långt upp i åldern.

Ion Florea

- Vad är viktigt för dig som instruktör?
Som barntränare försöker jag förmedla det underbara med aikido och inspirera barnen att träna vidare. För mig är aikidon även inspiration i livet utanför dojon, och jag vill gärna att barnen tar med sig färdigheter som är användbara i vardagen, oavsett om de fortsätter träna eller inte. Och sist men inte minst: det ska vara kul!

Denna webbplats använder cookies för att samla in statistik. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer